1– ارسطو دانشمد معروف یونانی و معلم اسکندر کبیر در سال 350 قبل از میلاد کتابی درباره زندگی زنبور عسل نوشت . این اولین کتابی است در تاریخ که درباره ی زنبور عسل نوشته شده است .
2 – بهترین ظرف برای نگهداری عسل ظرف شیشه ای با درب محکم و نفوذ ناپذیر هواست . بهترین دما برای نگهداری عسل دمای اتاق ( حدود ۲۰ الی ۲۵ درجه سانتی گراد ) است . بهترین مکان برای نگهداری عسل کابینت آشپزخانه است . چون از تغییرات دمایی جلوگیری می کند و هم از تابش مستقیم نور.
4 – زنبور عسل هنگام پرواز بال هایش را حدود 200 بار در ثانیه تکان می دهد . سرعت طبیعی پروازش تقریباً 30 کیلومتر در ساعت با طور متوسط 500 متر در دقیقه است .
5 – از هر سه گرم شهدی که زنبور عسل از روی گلها جمع آوری می کند . در کندو آن را غلیظ و تبدیل به یک گرم عسل می نماید . برای غلیظ کردن شهد های جمع آوری شده در روز زنبور عسل آنرا پس از غروب خورشید دوباره از داخل شان ها مکیده و وارد کیسه عسلی اش می کند . در آنجا کمی از آبش را جذب و مقداری دیاستاز برویش اضافه نموده داخل شانها می گذارد . زنبور بعدی آنرا مکیده و همین عمل را تکرار میکند . این کار آن قدر ادامه می یابد . تا عسل به غلظت طبیعی خود برسد . دراین وقت است که به سلولی که عسل غلیظ شده در آنجا انبار شده حمل و پس از پر کردن آن سرش را با موم می پو شانند .
6 – مدت لازم برای رشد زنبور عسل از تخم تا حشره کامل برای سه نوع زنبور که در کندو وجود دارد به قرار زیر است : یعنی برای ملکه 16 روز و برای کارگر 21روز و نر 24 روز می باشد .
7 – مدت لازم برای تبدیل یک تخم به کار گر کامل 21 روز است . کار گر کامل پس از تولد 21 روز هم قادر به پرواز نبوده . این مدت را باید در داخل کندو و به خدمات مختلف از قبیل تمیزکردن حفره ها- پرستاری – موم سازی –و دفاع در مقابل حشرات خارجی بپردازد . آنگاه میتواند به کارهای بیرونی از جمله شهد آوری و گرده و آب آوری بپردازد .
8 – در سطح و حجم مساوی در ساختمان شش ضلعی نسبت به شکلها و حجم های دیگر هم کمترین مقدار مواد اولیه بکار میرود . هم اینکه از سایر شکلها محکمتر و مقاومتر است انتخاب حفره های شش ضلعی سلولها در شان برای گذاشتن عسل سنگین وزن (وزن عسل ۱/۴)یکی از شاهکارهای درک محاسبات معماری و ریاضی این موجود ات است . ملکه در این سلولها تخم نر و تخم کار گر می گذارد . کار گران شهد و گرده گل جمع آوری و در آن ذخیره می کنند .
9 – یک جمعیت متوسط در فصل فعالیت با تقریبا 30000الی 40000 زنبور عسل سالانه حدود 30 لیتر آب 30 کیلوگرم گرده گل و 60 کیلوعسل برای مصرف داخلی خودشان احتیاج دارد . آنها را از گلها و درختان میوه و علوفه و غیره تامین می کند. بنابراین اگر کندوی متوسطی در آخر سال 30 کیلو عسل داد . در حقیقت زنبورها 90 کیلو عسل جمع آوری کرده بودند . که 60 کیلو گرم آنرا خود آنها مصرف کرده و 30 کیلو گرم باقیمانده را زنبور دار به عنوان محصول بر می دارد . یک جمعیت قوی ممکن است تا 50 کیلو گرده ی گل به کندویش حمل کند .
10 – بهترین حرارت برای رشد لاروها 35 درجه است . در زنبورها حس بخصوص برای سنجش گرما وجود دارد که فوق العاده دقیق است . بطوری که حتی 2/0درجه گرما را براحتی تشخیص می دهند. برای مقایسه کافی است در نظر داشته باشیم که انسان تغییرات دو درجه را تشخیص بدهد . به کمک همین حس است که وی قادر است در بهار و تابستان حرارت داخلی کندو را در حوالی 35 درجه ثابت نگه دارد.
11 – زنبور عسل حیوانی است که هرگز نمی خوابد . زیرا تا کنون پدیده ای شبیه خواب در وی دیده نشده . در بهار و تابستان روزهای شهد گل را جمع آوری و به کندو آورده داخل سلولها جمع می کند. شبها آنرا از سلولها مکیده در داخل عسلدانش غلیظ و تبدیل به عسل کرده و از راه جدارعسلدان موادی به نام دیاستاز برآن می افزاید . بنا براین عسل تنها شهد غلیظ شده گلها نیست بلکه مواد دیگری نیز به وسیله بدن زنبور عسل بر رویش اضافه شده . همین مواد اضافه شده هستند که به عسل ارزش فوق العاده ای می دهند . وقتی که سلول پر از عسل شد زنبور رویش را به وسیلهء سر پوشی که از موم خالص و غیر قابل نفوذ هواست می پوشاند تا خراب نشده در زمستان بتواند از آن استفاده کند . سر پوش مومی را که با آن سلولهای لارو ها را می پوشاند بر عکس سر پوش عسلی قابل نفوذ در مقابل هوا می باشد . زیرا لاروها برای زنده ماندن به هوای تنفسی محتاجند . برای قابل نفوذ کردن آن زنبورها مقداری گرده گل را با موم مخلوط می نمایند . دیاستازها در مقابل گرمای شدید مقاومت نداشته و بهمین دلیل عسل داغ شده فاقد ارزش بیولوژیکی است.
12 – زنبورعسل مزه های ترش و شیرین و شور را تشخیص می دهد ولی قادر به تشخیص مزه ی تلخ نیست.
13 – وزن یک زنبور معمولی کارگرحدود 80 میلیگرم است یعنی وزن 12 عدد زنبور کارگر یک گرم میشود .
14 -کارگرانی که در بهار و تابستان متولد می شوند پس از خروج از کندو های خود حدود 3الی 4 هفته زنده بوده و برای کندویشان بار آورند .
15 – شعاع پرواز زنبور کار گر ۴ کیلو متر است که وی بندرت تا این اندازه از کندویش دور می شود . معمولا سعی میکند که بیش از 2 کیلومتر از کندویش فاصله نگیرد ولی شعاع پرواز اقتصادی برایش فاصله کمتر از 700 کیلومتری کندو است . چون در اینحال مقدار شهدی که به کندو می آورد بیشتر است . این فاصله هرچه کمتر باشد بهتر است .
16 – مقدار آب موجود در شهد های مختلف گلها متفاوت بوده و بطور متوسط 70 درصد است.
17 -وزن مخصوص عسل 1/4و PHآن 4 است . وزن مخصوص موم 0/96 و سبکتر از آب است . بطوری که هر گاه یک قطعه موم را در آب بگذاریم در سطح آن شناور می گردد. نقطه ذوب آن 63 درجه می باشد .
18- رنگ و مزه و بوی عسل هیچ ارتباطی با نژاد زنبور ندارد . تنها به گلهایی بستگی دارد که زنبور شهد ها را از آنجا جمع آوری میکند . مثلا عسل اسپرس خیلی خوشمزه و عسل گل آفتابگردان بی مزه است و هر دو هم خالصند.
19 – زنبور عسل فقط در حال پرواز قادر به دفع مدفوع است . به همین جهت هرگز در داخل کندو مدفوعش را دفع نمی کند.
20 – در فصل گل و شکوفه زنبورهای کارگر که عسلدانشان پر از شهد یا عسل باشد می توانند به هر کندو که مایل باشند وارد شوند . ولی قبل از خروج به وسیله سربازان محافظ بازرسی می شوند و تنها هنگامی به آنها اجازه خروج داده می شود که تمام عسلهایشان را داخل سلول گذاشته و عسلدانشان هنگام خروج خالی باشد.
21 – زنبور عسل برای اینکه 1 کیلو موم ترشح کند باید 12 کیلو عسل بخورد .
22- برای داشتن یک زنبورستان پر محصول 4 عامل زیر لازم است :
الف – هوای خوب و مسائد
ب – گلهای فراوان
ج – جمعیتهای فعال و سالم
د – مهاجرت دادن جمعیتها به نقاط پر گل
23 – یک ملکه خوب هنگامیکه مشغول فعالیت زیاد تخمگذاری است در هر 24 ساعت معادل 4/25 برابر وزنش غذا می خورد . معادل دو برابر خود تخم گذاری می کند.
24 – یک جمعیت قوی که دارای 50/000کارگر باشد در صورت وجود شکوفه های کافی می تواند 3 کیلو عسل جمع کند .
25- بزرگترین وارد کننده عسل جهان آلمان است . بعدش هم با تفاوت زیاد ژاپن قرار دارد. 26 – بیشترین مصرف سرانه عسل جهان را کانادائیها دارند . هر کانادائی بطور متوسط سالیانه بیش از یک کیلو عسل می خورد . بعد از آن آلمانیها هستند که سالیانه هرآلمانی حدود یک کیلو عسل مصرف می کند .
27 – ملکه در تمام مدتی که تخمگذاری می نماید منحصرا” با ژله روآیال تغذیه میگردد . ولی در زمستان که فعالیت تخمگذاری ندارد غذایش مخلوطی از ژله روآیال و عسل می باشد . 28 – برای اینکه گرده افشانی به نحوه احسن انجام پذیرد باید بطور متوسط در هر باغ میوه 3تا 4 کندو در هر هکتار کلزا 8 عدد کندو با جمعیت قوی گذاشت . 29- برای تهیه یک کیلو عسل زنبور باید شهد 20 میلیون گل شبدر را جمع و به کندو حمل کند . در این فعالیت 17میلیون گل شبدر بارور شده بذر می دهد. 30 – عسل ماده ایست با ph=4 بشدت اسیدی . بنا براین باید از نگهداریش در ظروف فلزی خود داری نمود . چون بعد از مدتی فلز خورده و خودش هم خراب می شود . بهترین ظرف برای نگهداری آن ظروف شیشه ای و پلاستیکی می باشند ..
31 – وقتی گرمای هوا از 8 درجه بالاتر رفت ، زنبور های کارگر از کندو بیرون آمده تند دفع مدفوع کرده و فوری به کندو بر می گردند . هنگامی که در اوایل بهار گرما به 14 درجه رسید زنبور ها کندو رها کرده و به جستجوی گرده و شهد می پردازن.
32 _زهری که از نیش زنبور عسل خارج می شود از لحاظ ترکیبات شیمیایی از خانواده ی زهرمار است . 20 عدد نیش زنبور در فاصله کوتاه قادر است یک انسان را بکشد . اسب حساسیت زیادتری نسبت به نیش زنبور عسل داشته و فقط با 6 نیش تلف می گردد . زهر زنبور در زنبوردارها موثر نیست چون بدن آنها بتدریج مصونیت پیدا می کند . و حدود 75 در صد زهر زنبور عسل را مواد پروتئینی مختلف تشکیل می دهند. قسمت اعظم این مواد در بدن ما و یا سایر پستانداران تولید نمی شود . به همین دلیل هم بدن ما بعد از نیش خورد باد می کند . باد کردن بدن در برابر مواد پروتئینی نا آشنا است . با باد کردن ، بدن سعی می کند مانع از ورود شان بداخل خون گردد
33 _بر خلاف اذهان عمومی عسل مدفوع زنبور نیست ، بلکه زنبور شهد را بوسیله خرطوم و دهان از روی گل ها جمع و به کیسه ی عسلی که در داخل شکمش قرار دارد انتقال داده و پس از آنکه کیسه مزبور پر شد ( ظرفیت کیسه عسلی 40 میلی گرم) به کندو برگشته ، از راه دهان و خرطوم آنرا در داخل سلول های شش ضلعی سانها خالی کرده و انبار می کند . بعد از آن زنبور هایی که قادر به بیرون رفتن نیستند و یا شب که همه زنبور ها در داخل کندو هستند . دوباره با خرطوم خود شهد را به داخل شکم مکیده و با جذب آب و شکستن قند های چند کربنی به وسیله آنزیم های ترشحی از معده خود آن را به عسلی تیره تبدیل می کنند و دوباره در همان سلول ذخیره می کنند .
34 – زنبور عسل فقط در حال پرواز قادر به دفع مدفوع است . به همین جهت هرگز در داخل کندو مدفوع نمی کند ولو اینکه یک ماه یا بیشتر نتوانند کندویش را ترک نماید .
35_ زنبور نر هرگز نیش نمی زند چون اصلاً نیش ندارد
36 – بره موم در زندگی زنبور عسل همان نقشی را بازی می کند که الکل در زندگی ما . یعنی مثل الکل خاصیت میکروب کشی دارد و زنبور ها از آن به همین منظور استفاده می کنند .
37 – ملکه و زنبور کارگر هم پدر دارند و هم مادر ولی زنبور نر پدر ندارد فقط مادر دارد . چون ملکه زنبور های نر را از راه باکره زائی تولید می کند.
38 – مشکل ترین کار برای زنبور ها تولید و ترشح ژل رویال است که بیش از همه در بهار انجام می گیرد . به همین دلیل هم زنبور های بهاری که مجبور به انجام چنین کار مشکلی هستند عمر کوتاه تری نسبت به زنبور های زمستانی دارند .
39 _ عسل به کمک دیاستاز های موجود در خود چربی های اطراف قلب را آب می کند . به همین دلیل مصرف عسل طبیعی به سالخوردگان و بیماران قلبی توصیه می گردد.
40 _ عسل از نظر تغذیه ای و درمانی یک معدن طلای واقعی است.
توصیه ما برای شما مصرفکنندگان عزیز عسل برای استفاده بیشتر از فواید آن ، مهم است که عسل با کیفیت خصوصا بصورت موم دار را خریداری کنید زیرا تقلب در عسل موم دار به صفر می رسد.
امیدواریم مطالعه این مقاله براتان مفید باشد. هدف شرکت آرتا زنبور سبلان در حال حاضر تولید نسخه بهتر و کاربردی تر از کندوهای هوشمند یا برقی و آموزش زنبورداری می باشد.