writer-avatar      نویسنده :     


ارزش و خصوصیات محصولات زنبور عسل



عسل

ارزش و خصوصیات محصولات زنبور عسل مصرف عسل در کودکان و کهنسالان به علت هضم و جذب سریع آن اهمیت زیادی دارد. عسل به علت جذب سریع سریع در داخل گوارش ، تخمیر الکلی ایجاد نمی کند. وجود اسیدهای آزاد در عسل سبب جذب مواد چربی شده و کمبود آهن را جبران می نماید.‌ ورزشکاران در فواصل  ورزش ، عسل مورد استفاده قرار می دهند. استفاده از عسل به عنوان منبع انرژی در ورزشهائی همچون فوتبال، بسکتبال، شنا، دو، کشتی و دوچرخه سواری بسیار معمول می باشد. عسل از زمان های بسیار قدیم در پزشکی مصرف داشته است. عسل به علت داشتن قند زیاد، مواد معدنی و همچنین خاصیت باکتری کشی آن برای پوشش محل جراحیها زخمهای سطحی و همچنین زخم معده توصیه می شود.


مهمترین مورد مصرف عسل به عنوان غذای انسان می باشد. که به روشهای مختلف از جمله مستقیم، تهیه شیرینی، مصرف به عنوان  نوشیدنی  مثل شربت عسل و آبلیمو یا شربت عسل با دارچین بکار می رود.


بر خلاف تصور بعضی ها که عسل را برای قند بی ضرر می دانند. عسل برای بیماری قند مضر بوده. مصرف عسل در رژیم غذایی این افراد باید زیر نظر پزشک متخصص باشد. زنبورداران عزیز می توانند با استفاده از کندوی هوشمند تولیدات خود را از بابت کمی و کیفی افزایش دهند .

مطالب مرتبط: همه چیز درباره عسل و خواص


گرده گل

گرده گل در واقع مجموعه ای از سلولهای نر تولید شده در بساک پرچمهای گلها می باشد. زنبورعسل در جریان ملاقات گلها دانه های گرده را که به موهای سطح بدن می چسبد. پس از جمع آوری و انتقال به سبده گرده که بصورت دانه روی پاهای عقب بهم فشرده شده به کندو حمل می کنند.


ترکیب شیمیایی گرده گل


ترکیب شیمیائی گرده گل گونه های مختلف متفاوت می باشد. ولی عموما متشکل از مقادیر مختلفی پروتئین، چربی و استرول، قندها، مواد معدنی و مواد کمیاب، ویتامین ها، مواد رنگی می باشد‌.


مقدار پروتئین گرده گل ها بسته به گونه آن بین ۷ تا ۳۵ درصد و بطور متوسط حدود ۲۵ تا ۲۶ درصد می باشد. مقدار چربی موجود در گرده گلها نیز ۱۰ الی ۲۰ درصد است. مقدار قندهای موجود در گرده گلها بین ۱۳ تا ۳۶ درصد می باشد. مهمترین قندهای گرده عبارتند از سوکروز ، فروکتوز ، گلوکز، مانوز ، گزیلوز ، لاکتوز و نشاسته. مواد معدنی شناخته شده در گرده گلها شامل کلسیم، منیزیم، فسفر، آهن، سدیم، پتاسیم، آلومینیم، منگنز، گوگرد، روی  مس می باشد. که حدود ۳ تا ۸ درصد وزن خاکستر آن را تشکیل می دهند.


ویتامینهای مهم شناخته در گرده گلها عبارتند از : تیامین،ریبوفلاوین، اسید نیکوتینیک، اسید پنتاتونیک، پیردوکسین، اسید آسکوربیک، بیوتین و  ویتامین E.


ارزش غذایی گرده گل برای انسان


بهتر بدانید گرده گل چندین برابر گوشت خالص پروتئین دارد. ارزش غذایی فوق العاده ای دارد. ثابت شده است که این ماده حاوی هورمونهای  تحریک کننده جنسی می باشد.  احتمالا برای درمان نازائی بکار برده می شود. بعضی معتقدند که مصرف گرده برای سلامتی غده پروستات مفید می باشد. توصیه می شود که مصرف روزانه بیش از یک قاشق چایخوری آنرا مجاز نمی دانند.


استفاده دارویی از زهر زنبورعسل

زهر زنبورعسل خصوصا در ایران به عنوان یک داروی رسمی معرفی نشده است. اما کاربردهای مثبت تحقیقاتی آن نشان می دهد که احتمالا در آینده از این ماده به طور وسیع در درمان برخی از بیماری استفاده شود. تا کنون از زهر زنبورعسل به روش های مختلف در درمان برخی بیماری ها از جمله: رماتیسم مفصلی، درد مفاصل و حساسیت شدید به زهر زنبورعسل استفاده شده و نتایج مثبت گرفته شده است.


ژله شاهانه یا ژله رویال

ژله شاهانه یا ژله سلطنتی توسط غدد زیر حلقی زنبورهای کارگر پرستار وقتی در سنین ۲ تا ۱۲ روزگی هستند ترشح می شود. به عنوان غذای اصلی ملکه در تمام دوران زندگی او به نوزادان کارگرها و نرها در مراحل اولیه رشد آنها داده می شود.


خصوصیات ژله شاهانه


ژله شاهانه ماده ایست خامه مانند، برنگ سفید شیری  با بوی کمی تند، و مزه تلخ، حاوی مقدار زیادی ازت بوده و حالت اسیدی دارد.


موارد استفاده از ژله شاهانه


در مورد استفاده از ژله شاهانه، بغیر از کاربردهای اصلی آن در تغذیه نوزادان و ملکه زنبورعسل، اختلاف نظرات زیادی وجود دارد.


ژله شاهانه بطور محدود به عنوان کمک کننده در جیره غذائی انسان و گاهی به عنوان یک ماده متشکله بعضی از  کرمهای آرایشی بکار برده می شود.  از طرفی دیگر بعضی از محققین بدون آن که پشتوانه علمی قوی ارائه دهند. دانشمندان معتقدند که ژله شاهانه خواص بسار ارزنده ای به عنوان یک ماده غذایی و همچنین داروی موثری برای درمان بسیاری از بیماری های انسانها می باشد. این دسته از محققین معتقدند که ژله شاهانه باعث افزاش طول عمر شده، برای درمان بعضی ار بیماری های قلب و دیگر بیماری ها موثر می باشد.


به هرحال آنچه مسلم  است اینست که ژله شاهانه بخاطر ترکیب شمیایی بسیار پیچیده اش و همچنین به دلیل داشتن مقادیر بسیار قابل توجهی پروتئین، چربی، قندها، ویتامینها و مواد نامعلوم تاثیر بسیار شگفتی روی فیزیولوژی و بیلوژی ملکه زنبورعسل داشته. گرچه ملکه از نظر مبدا تولید با زنبورهای کارگر یکسان می باشد ولی بخاطر تغذیه از این ماده غذایی با ارزش کاملا از نظر خصوصیات ظاهری و رفتاری و بیولوژی از سایر زنبورها متمایز می گردد. به همین دلیل چنین  بنظر می رسد که ژله شاهانه احتمالا اثر مشابهی روی انسان دارد. ولی تا قبل از انجام تحقیقات کافی و ارائه دلایل مستند علمی نمی توان اثر ژله شاهانه روی انسان را مشابه اثر آن روی زنبورعسل دانست.


موم زنبورعسل

از زمانهای قبل از تاریخ موم زنبورعسل مورد استفاده انسان بوده است. برای اولین بار شمع توسط یونانیها با بکار گیری نخ کتانی و موم زنبورعسل ساخته شد. برای  تولید و تامین روشنائی از آن استفاده گردید.


موارد استفاده موم زنبورعسل

همانطوری که قبلا ذکر گردید موم زنبورعسل در اکثر صنایع امروزی کاربرد دارد. ولی  مهمترین راههای مصرف آن عبارنند از: صنایع آرایشی، که در این صنایع موم زنبورعسل برای ساختن انواع کرم، روغن، پماد، انواع روژ و غیره بکار برده می شود.


مصرف کننده موم زنبورعسل در صنعت زنبورداری برای ساختن برگ موم آج شده است.


صنعت شمع سازی یکی از عمده ترین مصرف کننده موم زنبورعسل است. گرچه برای ساختن شمع می توان از انواع موم های ارزانتر استفاده نمود. ولی با توجه به این که درجه ذوب موم زنبورعسل بالاتر از اکثر مومهای دیگر خصوصا پارافین است. شمع ساخته شده از موم زنبورعسل به راحتی خم نشده و مستقیم می سوزد. همچنین شمع ساخته شده از موم زنبورعسل دود نمی کند.


موارد استفاده از بره موم زنبورعسل

ثابت شده است که بره موم می تواند از رشد بعضی از باکتری ها و قارچها جلوگیری بعمل آورد. همچنین بره موم در التیام زخم ها موثر بوده است. لذا در بعضی از کشورها تهیه پمادهای التیام بخش زخم های خارجی انسان از بره موم استفاده می گردد. یکی دیگر از موارد مهم استفاده از بره موم، جلا دادن اشیاء چوبی قیمتی می باشد.

امیدواریم مطالعه این مقاله براتان مفید باشد.

هدف شرکت‌ آرتا زنبور سبلان در حال حاضر تولید نسخه بهتر و کاربردی تر  از کندوهای هوشمند یا برقی و آموزش زنبورداری می باشد.