آیا می دانید تفاوت عسل موم دار(عسل شان) با عسل صاف شده( عسل مایع) چیست؟ ادامه مطلب را بخوانید تا متوجه شوید!
عسل با ارزش غذایی بالا سهم مهمی در تغذیه دارد، عموما به دو شکل مختلف به مصرف کنندگان عرضه می شود. این دو نوع که بهعنوان «عسل شان» و «عسل صاف شده» موجود هستند، طعم متفاوتی را برای هر کامی به جا میگذارند.
عسل شان و عسل صاف شده که هم از نظر روش تولید و هم از نظر مصرف تفاوت هایی با هم دارند، با لذت مورد مصرف علاقه مندان عسل طبیعی قرار می گیرند.
بنابراین شما به چه شکلی عسل را ترجیح می دهید؟
عسل موم دار نوعی عسل است که در لانه زنبورهای شش ضلعی که توسط زنبورهای عسل با استفاده از موم زنبور عسل ساخته می شود فروخته می شود. عسل لانه زنبوری که توسط زنبورهای عسل با طرز کار فوق العاده ایجاد شده است، در واقع شکل عسل را قبل از فیلتر شدن نشان می دهد. عسل لانه زنبوری که به شما امکان می دهد با جویدن آن در دهان عسل را همراه با موم زنبور عسل مصرف کنید، هم از این جهت و هم به این دلیل که طبیعی تر از عسل صاف شده دیده می شود، مورد علاقه برخی از دوستداران عسل است.
عسل مایع نوعی عسل است که از صاف کردن عسل موم که توسط زنبورها به کمک ابزار مخصوص به دست می آید. عسل مایع فیلتر شده، پرمصرف ترین نوع عسل امروزی است که به دلیل شکل مایع آن، سهولت مصرف را فراهم می کند. این عسل که می تواند به راحتی به تنهایی مصرف شود یا بدون زحمت به دستور العمل های مختلف غذا و به نوشیدنی اضافه شود.
شهد و مایعات جمع آوری شده توسط زنبورها از گل ها یا ترشحات توسط زنبورها با دقت بین لانه زنبورهای مومی ایجاد شده توسط زنبورهای کارگر قرار می گیرد. این موجودات سخت کوش عسل خود را در لانه های زنبوری شش ضلعی با طرز کار بی عیب و نقص قرار می دهند. زنبورها بدون ایجاد شکاف و با زاویه ای خاص عمل قرار دادن را انجام می دهند و به این ترتیب از جاری شدن عسل داخل لانه زنبوری جلوگیری می کنند. پر کردن کامل لانه زنبوری بسته به جریان شهد متفاوت است. پس از پر شدن لانه زنبورها، زنبورها لانه زنبورها را با فرآیندی به نام لعاب میبندند تا عسل به طور ایمن حفظ شود. بدین ترتیب تولید عسل لانه زنبوری تکمیل می شود.
همانطور که قبلاً اشاره کردیم، هنگامی که تولید عسل به پایان می رسد، زنبورها یک لایه روی لانه زنبورها ایجاد می کنند و آنها را لعاب می کنند.
تولید عسل صاف شده با حذف این لایه مهر و موم شده آغاز می شود. سپس عسل لانه زنبوری در دستگاه های مخصوصی به نام اکستراکتور (سانتریفیوژ) قرار می گیرد و با استفاده از نیروی گریز از مرکز به سرعت فیلتر می شود. به لطف فیلترهای موجود در دستگاه های عسل فیلتر شده، تمام باقی مانده ها و رسوبات موجود در عسل شانه از عسل جدا می شود. به این ترتیب قوام عسل مایع حاصل می شود.
عسل شانه برای افرادی که دوست دارند عسل شکل طبیعیبا جویدن آن مصرف کنند، انتخابی ایده آل است. عسل موم دار، که توسط طبیعت با همکاری معجزه آسایی ایجاد شده است. عسل شان برعکس عسل صاف شده(فیلتر شده) آن حاوی ویتامین ها و مواد معدنی زیادی است. این غذای مخصوص حاوی ویتامین ها و مواد معدنی گروه B مانند منیزیم، منگنز، سلنیوم، مس، فسفر و کلسیم است. به این ترتیب با محتوای سبک و غنی به تامین انرژی مورد نیاز روزانه کمک می کند.
از این نظر، عسل موم دار نسبت به عسل مایع مصرف مطمئن تری را ارائه می دهد. زیرا علاوه بر این،صاف شده موجود در بازار ممکن است به جای طبیعی بودن، توسط انسان به صورت صنعتی تولید شود.
به همین دلیل ممکن است بین عسل مایع و عسل لانه زنبوری از نظر طبیعی بودن، اصالت، کیفیت و بهداشت تفاوت های وجود داشته باشد.
لازم به ذکر است بسیاری از این فواید سلامتی مخصوص عسل خام یا غیر پاستوریزه است. زیرا گرمای زیاد، مخمرهای و آنزیم را از بین می برد. بسیاری از مواد مغذی مفید نیز در این روند از بین می روند.
متاسفانه بیشتر عسل های مایع که در فروشگاه های مواد غذایی پیدا می کنید پاستوریزه است. از ان رو به خاطر داشته باشید که برخی از انواع عسل خصوصا عسل مایع ممکن است با شربت ساده به یک محصول تقلبی تبدیل شود. اگرچه تقلب در عسل در اکثر کشورها غیرقانونی است. اما همچنان یک مشکل گسترده جهانی است