دانشمندان WA کشف کرده اند که زنبورهای «تهاجمی» زهر قوی تر و ارزشمندتری تولید می کنند.
زهر زنبورعسل حاوی پروتئین هایی با خواص ضد التهابی، ضد ویروسی و ضد باکتریایی است. سالهاست که در محصولات درمانی و آرایشی مانند کرم تسکین دهنده درد مفاصل و ماهیچهها و محصولات مراقبت از پوست استفاده میشود.
اکنون، یک مطالعه WA در حال بررسی چگونگی تأثیر عوامل محیطی بر ترکیب زهر زنبورعسل است. هدف توسعه یک محصول ثابت و قابل تایید برای بازار سودآور زهر زنبورعسل است.
مطالب مرتبط: همه چیز درباره عسل و خواص
مثل زنبور نیش بزن
برداشت زهر زنبورعسل بدون آسیب رساندن به زنبور یک کار دشوار است. نیش آن که در حفره ای در انتهای شکم قرار دارد، توسط غشای ظریف به سه بخش پایینی شکم متصل می شود.
هنگامی که زنبور نیش می زند، نیش خاردار خود را به پوست می زند تا زهر تزریق کند. این عمل بخش زیادی از دستگاه گوارش زنبورعسل و همچنین غده سم را از بین می برد.
دکتر Daniela Scaccabarozzi یک زیست شناس گرده افشانی و بوم شناس در دانشگاه کرتین و مرکز شیمی است. او بخشی از تیم تحقیقاتی بود که با زنبورداران تجاری کار کرد تا چگونگی تأثیر رژیم غذایی و سبک زندگی بر حجم و قدرت زهر زنبور را بررسی کند.
سر و صدای زهر زنبورعسل
برای جمع آوری سم، یک صفحه برق دار را در داخل کندو قرار دادند. به زنبورها فشار کم ولتاژی داد که با نیش زدن آن پاسخ دادند. سطح بشقاب از شیشه ساخته شده بود. به جای اینکه نیش زنبور از بدنش کنده شود، بقایای آن روی سطح باقی ماند. به این ترتیب زنبورها آسیبی ندیدند.
دانیلا می گوید: «زهر بسیار پایدار است. “پروتئین ها ترکیب خود را تغییر نمی دهند و به سرعت خشک می شوند. اما ما آن را در فریزر نگه داشتیم و در شرایط استریل نگهداری کردیم تا آلودگی وجود نداشته باشد.”
پودر سفید متبلور جمع آوری شده سپس حل و خالص می شود. به قطعاتی به نام پپتید شکسته می شود. سپس کروماتوگرافی مایع پروتئین ها را بر اساس اندازه جدا می کند. پپتیدها تبخیر می شوند و با پرتو الکترونی شلیک می شوند و بار مغناطیسی آنها تغییر می کند. فرآیندی به نام طیف سنجی جرمی نسبت جرم به بار هر پپتید را به محققان می گوید که مانند بارکد برای شناسایی آنها عمل می کند.
نیش زنبور به شکم خود می چسبد و بعد از نیش زنبور را قطع می کند.
آنها 99 پروتئین دارند
این تیم 99 پروتئین مختلف را در نمونههای زهر زنبورعسل جمعآوریشده از کلنیهای بین چیترینگ و هاروی شناسایی کردند. این بیش از سه برابر 30 پروتئین فردی است که قبلاً شناسایی شده بود. زنبورها با عمل گزش تهاجمی زهر پیچیده تری از پروتئین تولید کردند.
دانیلا میگوید: «ما دریافتیم که در دماهای بالا، زنبورها سم کمتری تولید میکنند و زنبورهای مطیع کمتر تولید میکنند، اما سایر عوامل مدیریتی مانند رژیم غذایی واقعاً بر حجم زهر تأثیر نمیگذارند.» مرحله گلدهی بر پروتئین های موجود تأثیر می گذارد.
شاید تعجب آور باشد که زنبورعسل غربی چنین زهر ناشناخته ای دارد. ما این گونه ها را بیش از 9000 سال پیش اهلی کردیم و آنها را به گونه ای پرورش دادیم که مطیع تر باشند.
پتانسیل باورنکردنی
هنگامی که زنبور شما را نیش می زند، پروتئین های فسفولیپاز و ملیتین با هم کار می کنند و باعث درد و التهاب می شوند. با مقاوم شدن باکتریها به آنتیبیوتیک، درمانهای پپتیدی ضد میکروبی میتوانند به مبارزه با میکروبها کمک کنند.
در حالی که هیچ کاربرد بالینی تایید شده ای برای زهر زنبورعسل وجود ندارد، این تحقیقات امیدوارکننده است. نتایج دلگرم کننده ای برای درمان مسائل عصبی مانند آلزایمر نشان داده شده است، در حالی که محققان WA نشان داده اند که می تواند سلول های سرطان سینه تهاجمی را از بین ببرد.
یک مطالعه نشان داد که زهر زنبور عسل حتی می تواند به عنوان یک درمان بالقوه استفاده شود. اما تحقیقات بسیار بیشتری در این زمینه مورد نیاز است و واکسن ها همچنان موثرترین راه برای جلوگیری از عفونت شدید هستند.
در حالی که این روزهای اولیه است، سم زنبور می تواند برای زنبورداران سودآور باشد. زهر زنبورعسل به 300 دلار در هر گرم می رسد، در حالی که زنبورداران به ازای هر کیلوگرم عسل 4 دلار آمریکا تولید می کنند. و این ناگفته نماند که آفت کش ها، گرم شدن کره زمین و پاکسازی زمین بر تولید جهانی عسل دارند.
امیدواریم مطالعه این مقاله براتان مفید باشد. هدف شرکت آرتا زنبور سبلان در حال حاضر تولید نسخه بهتر و کاربردی تر از کندوهای هوشمند یا برقی و آموزش زنبورداری می باشد.