خلاصه توضیح کندوی هوشمند
کندوهای مرسوم (لانگستروت) از بدنه چوبی ساخته شده اند. فقط به عنوان مکان زندگی زنبوران و فضای انبار مواد غذایی زنبوران هستند. این روش مدیریت دیگر پاسخگو تامین تولید عسل و گرده افشانی گیاهان نبوده و جمعیت زنبوران را با کاهش مواجه کرده است.
کندوی مرسوم به هیچ یک از سیستم های کنترل و پردازش هوشمند یا برقی مجهز نمی باشند.
تمام کارهای داخل کندو با صرف وقت و عمر زنبوران و و با صرف انرژی حاصل از خوردن ماده پر ارزش عسل و گرده صورت می پذیرد. در بیشتر مواقع ۸۰% از شهد ورودی توسط زنبوران داخل کندو مصرف می شود.
ما در اولین گام شروع به تجزیه و تحلیل اینکه در چه زمانی و به چه میزانی زنبوران به استفاده از شهد و گرده و عسل و تلف کردن وقت و عمر خود برای انجام امور داخلی کندو صرف می کنند.
کار با رویکرد عدم اتلاف شهد و گرده و عسل طبیعی در جهت کاهش مصرف داخلی کلنی زنبوران آغاز می شود. از سویی ما تمام عواملی که باعث مرگ زنبوران می شود را شناسایی کرده ایم.
ما برای بهره وری هر بیشتر کلنی ها زنبورعسل و نجات زنبوران، تکنولوژی به نام کندوی هوشمند اختراع کرده ایم.
اصلی ترین بخشی ترین بخشی که در عملکرد کندوی هوشمند یا همان کندوی برقی میدرخشد، هوش مصنوعی آنهاست که از هوش طبیعی زنبورعسل الهام گرفته شده است .در این روش تا می توانیم کارهای که در داخل کندو توسط زنبوران انجام میشود، به سیستم های الکترونیکی محول می کنیم. تا تمام شرایط لازم برای افزایش راندمان تولیدات زنبورعسل و افزایش گرده افشانی گیاهان را فراهم کرده و باعث کاهش بیماری ها و تلفات زمستانی می شود .همچنین با سیستم بهینه و بازیابی انرژی کندو صرفه جویی در پول و انرژی را به ارمغان می آورد.
روشی که در آن مقدار کمی از شهد و گرده گل و عسل طبیعی جهت مصرف داخلی خود زنبوران تخصیص داده می شود. مطابق آن بیشتر زنبوران عمر خود را برای کار با ارزش شهد آوری و گرده آوری صرف می کنند.
این سیستم ها انرژی لازم برای کنترل شرایط محیطی(آب و هوای) داخل کندو و مبارزه با بیماریها برای افزایش محصولات زنبورعسل از برق تامین می کند.
کندوی هوشمند تولیدات زنبورعسل را از لحاظ کیفی و کمی به چندین برابر می رساند. در حین حال این روش کاملا اقتصادی و کاربردی هست. می توان این تکنولوژی را تنها راه نجات زنبوران و یک راهکار افزایش تعداد کلنی زنبوران دانست.
هدف شرکت آرتا زنبور سبلان در حال حاضر تولید نسخه بهتر و کاربردی تر از کندوهای هوشمند یا برقی و آموزش زنبورداری می باشد . امیدواریم استفاده از این کندوی های نوین برای همه زنبورداران مرسوم شود.
مقدمه
وقتی در سال ۸۹ پروژه کندوی هوشمند را شروع کردم یک هدف داشتم . هدف من انجام کاری بود که همه زنبورداران در آن زمان فکر میکردند غیر ممکن است . یعنی اختراع و تجاری سازی پیشرفته ترین و زیباترین کندوهای زنبورعسل در دنیا و در اختیار قرار دادن آن برای عموم زنبورداران. امروز به عنوان مخترع قاطعانه می گویم که کندوهای هوشمند قلب مدیریتی صنعت زنبورداریخواهد بود. از امروز به بعد دیدگاه شما به کندوها مثل سابق نخواهد بود.در این مقاله با افتخار نسل آینده کندوهای هوشمند زنبورعسل را بطور خلاصه به زنبورداران دنیا معرفی می کنم. قطعا اگر زنبورداران و مسئولان نیک اندیش صنعت زنبورداری دنیا از اختراع ما استقبال کنند تیم ما نسل سوم کندوهای هوشمند را رونمایی خواهد کرد.
توصیف کلی اختراع کندوی برقی یا هوشمند
زمينه فني اختراع مربوط
صنعت زنبورداری، صنعت پرورش مصنوعی حشرات
ساختار کندوی هوشمند و ارائه راه حل براي مشكل فني موجود
سیستم تهویه مصنوعی
تهویه مناسب در فرآیند پرورش زنبورعسل کاملا ضروری است؛ کندوهای هوشمند برای مدیریت موثر سیستم های محیطی از سرمایه گذاری شما پشتیبانی می کنند. تهویه به طور موثر محیط داخلی کندو را برای تبدیل تخم به زنبورعسل و تلغیظ شهد به عسل را ایده آل می کند. در نتیجه کیفیت و کمیت عسل افزایش یافته و منجر به کاهش هزینه های تولید می گردد.
چکیده مزایای سیستم گرمایشی کندو
در کندوهای معمولی به طور تقریبی ۶۶ ٪ شهد ورودی توسط زنبورها صرف تامین گرمایش داخلی کندو می شود. از آن سوی جمعیت زیادی از زنبوران هم وقت و عمر خود را برای گرم داخل کندو صرف می کنند. در کندوهای هوشمند مقدار قابل توجهی از هدر رفتن شهد برای گرمایش توسط زنبوران جلوگیری می شود. مطابق آن دسته زنبوران به کارهای دیگر وقت صرف می کنند که این رابطه مستقیمی با افزایش تولیدات زنبوران دارد.
از جمله مزایا دیگر می توان موارد زیر را بیان کرد:
– افزایش سرعت و ضریب تبدیل شهد به عسل.
– افزایش تخم ریزی ملکه به دلیل مطلوب بودن دما افزایش پیدا می کند. منجر به افزایش جمعیت زنبوران می شود.
– افزایش سرعت و مقدار تولید موم توسط زنبوران.
– با ایجاد گرمایش مصنوعی و با کاهش فعالیت زنبوران و مشغول شدن در کارهای دیگر تولیدات زنبور افزایش پیدا می کند.
– جلوگیری از سرما زدگی لاروا و افزایش میزان هچ(تبدیل تخم به زنبور)
– افزایش عمر زنبوران.
– افزایش گرده آوری و افزایش گرده افشانی گیاهان.
– کاهش تلفات زمستانی کلنی ها
سیستم تنظیم رطوبت کندوی هوشمند
سیستم رطوبت هوشمند منحصر به زنبورعسل میباشد . سیستم رطوبت با دقت بالا میزان رطوبت تنظیمی را مناسبترین میزان رطوبت لازم برای نوزادان زنبور نگه میدارد. با توجه به اینکه بین مقدار نوزادان پرورش داده شده و مقدار رطوبت داخلی کندو وابستگی بسیار واضحی وجود دارد. با استفاده از دستگاه رطوبت ساز در داخل کندو و با تولید رطوبت توسط دستگاه رطوبت ساز زنبوران دیگر نیاز به جمع آوری آب و تنظیم رطوبت به صورت طبیعی نخواهند داشت. آن عده زنبوران برای جمع آوری شهد و یا گرده مشغول می شوند. مطابق آن تولید گرده و عسل افزایش پیدا کرده و نیز منبع آب سالم و کنترل شده برای تامین رطوبت مورد نیاز نوزادان تامین می شود.
با تهویه مناسب باعث افزایش سلامت و درصد هچ ( تبدیل نخم ها به زنبور) می شویم. بلعکس در طبقات کندو با کاهش رطوبت، چرخش هوای مطلوب باعث افزایش ضریب شهد به عسل می شود.
با افزودن اسانس های طبیعی همچون آویشن در مخزن رطوبت ساز می توان باعث کاهش کنه واروا و خوشبو شدن عسل شد.
سیستم زمستان گذرانی
فصل زمستان در بعضی از مناطق آب و هوایی دما می تواند تا ۳۵- درجه سانتیگراد پایین بیاید. از این سوی یکی از چالش های اصلی برای زنده ماندن کلنی زنبورعسل حفظ آب و هوای ایده آل در داخل کندو است.
برای این وضعیت وجود یک برنامه مشخص و قابل اعتماد کاملا ضروری است. زنبورداران باید آمادگی کافی برای سرمازدگی شدید یا برف داشته باشد. پیگیری مکرر از شرایط داخل کندو مهم است. ما برای کلنی شما یک راهکار عملی پیشنهاد میکنیم. در این روش دمای کندو با وجود سیستم کنترل و گرمایشی بصورت ثابت در ۴+ سانتی گراد تنظیم می کنید.
– این روش کلنی ها را در برابر سرما زمستانی محافظت می کند.
– با استفاده از این روش مصرف غذای زمستانی کاهش می یابد.
– زنبوران با کمترین تلفات زمستانی و با جمعیت زیاد زمستان را پشت سر می گذارند.
سیستم طبقه هوشمند کندو
با توجه اینکه زنبوران وقت و انرژی زیاد خود را صرف تبدیل شهد خام به عسل میکنند. تقریبا به ازای هر زنبور چرا کننده ۲ عدد زنبور برای تلغیظ شهد مشغول می باشد. ما سیستم طبقه هوشمند طراحی کرده ایم که با ایجاد حرارت مصنوعی و سیستم گردش هوا و خارج کردن رطوبت به تلغیظ شهد کمک فراوانی می کند. سبب افزایش تولید از بابت کمی و کیفی می شود.
سیستم مبارزه هوشمند با کنه واروا
سم ضد کنه با سرعت زیاد بطور یکنواخت در داخل کندو به منظور درمان موثر تمام زنبوران داخل کندو پخش میشود.
با توجه به توزیع خودکار وغیر مستقیم سم ضد کنه؛ هیچ گونه عوارضی به نیروی انسانی وارد نخواهد شد و نیز باکمترین آلودگی ممکن به عسل می باشد.
امکان دارودهی و درمان کلنی به بیش از ۱۰۰۰ کندو در کمتر از نیم ساعت.
امکان کاربرد تجاری و صنعتی با استفاده از سیستم مرکزی بصورت کنترل از راه دور با اتصال به لپ تاپ و تلفن همراه.
طراحی ویژه بدنه کندو
در کندوهای هوشمند علاوه بر بدنه چوبی از عایق بندی مناسب استفاده کرده ایم. با اصلاح کلی؛ ساختمان کندو را تجهیز به سیستم بازیابی انرژی و سیستم خنک کننده یکپارچه داخل کندو نموده ایم. از سویی در مصرف انرژی صرفه جویی می شود.
اصلاح کندو اجازه می دهد که حداکثر گرما، رطوبت، تهویه مصنوعی و سم ضد کنه را با جریان یکنواخت هوا از بین شان ها عبور دهد. از این سوی یک شرایط ایده ال برای افزایش تولیدات میسر می شود. همچنین قابل اجراء در کندوهای لانگستروت یا زنبورداری کابینی می باشد.
اتاق کنترل یکپارچه کندو ( IHC)
اتاق کنترل یکپارچه کندو IHC یک سیستم تهویه مناسب برای ایجاد یک محیط ایده آل برای کندوهای زنبورعسل خصوصا زنبورداری کابینی است. IHC با عملکرد پیشرفته در مصرف انرژی صرفه جوی می کند.
نصب و راه اندازی IHC بسیار ساده است. طراحی کم حجم و مشتق آن باعث صرفه جویی در فضای ساختمان و سهولت نصب، مهندسی و نگهداری میشود.
سیستم کنترل IHC تمام شرایط محیط داخل کندو و کنه واروا را کنترل می کند. از عملکرد سیستم کندوها اطمینان حاصل می کند.
سیستم توزیع آب گرم و سرد یکپارچه با استفاده از موتورهای با سرعت متغیر ضمن صرفه جوی در مصرف انرژی جریان صحیح آب سرد را برای خنک کردن داخل کندوها منتقل می کند.
نصب در فضای بیرونی و در یک نقطه موجب صرفه جویی در فضای داخلی کندوها میشود.
دریافت کلیه قطعات اصلی در یک بسته واحد هزینه های نصب را کاهش داده و نیاز به استخدام شرکت مهندسی را کاهش می دهد.
یک سیستم کنترل شرایط محیط داخلی کندو و سیستم دارودهی هوشمند یک مکان مرکزی در فضای خاص مزایای خیلی بیشماری دارد و یک سرمایه گذاری هوشمندانه با آرامش خاطر است.
سیستم کنترل الکترونیکی کندو ( ECH)
بالا بردن راندمان تولید در صنعت زنبورداری نیاز به تجزیه و تحلیل مداوم اطلاعات دارد. که به تیم مدیریت اجازه می دهد که تصمیمات موثری بگیرد. سیستم مدیریت آرتا زنبور فراتر از تنظیم کننده می باشد تا تجهیزات برقی را برای تصمیم گیری موثر به یک سیستم مدیریت یکپارچه متصل کند.
– ویژگی طرح بندی سیستم مدیریت اجازه می دهد تا یک نگاه اجمالی از شرایط محیط داخل کندو را داشته باشد.
– مصرف برق کندوها را در زمان واقعی کنترل کنید.
– دسترسی از راه دور از طریق اینترنت و یا لپ تاپ و یا کامپیوتر رومیزی یا موبایل.
– یادگیری نحوه استفاده ساده و شهودی است و به حداقل آموزش نیاز دارید.
– قابل اتصال به کندوها بصورت شبکه و کنترل ۹۰۰ کندو.
– مجهز به کارت حافظه جانبی برای ذخیره و ارشیو اطلاعات.
مسائل اقتصادی
هزینه خرید
برای کاهش هزینه خرید کندوهای نوین توسط زنبورداران بنده در مدت یک ده تحقیق دریافته ام که با ایجاد یک سری تغییرات برای تولید انبوه کندوی برقی با ساخت یک پلتفرم مخصوص باعث بهینهتر شدن و ارزانتر شدن محصول نهایی خواهد شد.
تاریخچه اختراع کندوی هوشمند کاربردی
اولین کندوی هوشمند کاربردی که توانست، با موفقیت باعث افزایش تولید محصول عسل و کاهش تلفات زنبورعسل شود . در تاریخ ۱۳۹۰/۰۵/۲۶ با عنوان کندوی دیجیتالی خلیج فارس ثبت قطعی شد.
همواره نگرانی اصلی ما مرگ زنبوران بوده است. همواره اشتیاق و علاقند به اختراع و ساخت کندوی نوین برای افزایش راندمان تولیدات زنبورعسل بوده ایم.
دومین اختراع در سال ۹۷ کندوی با عنوان کندوی زنبورعسل مجهز به تنظیم شرایط محیط داخلی و کنه کش با بدنه اصلاح شده با سامانه کنترل از راه دور.
سومین اختراع در سال ۹۸ کندوی با عنوان کندوی هوشمند برای افزایش کمیت و کیفیت تولیدات زنبور و کاهش بیماری ها با سیستم بهینه و بازیابی انرژی.
از آن سوی شرکت آرتا زنبور در سال ۱۳۹۸ ثبت قطعی شد . در سال ۱۳۹۹ استقرار شرکت سال در مرکز رشد واحد های فناور دانشگاه محقق اردبیلی شدیم.
همواره در صدد معرفی محصول نهایی برای سال ۱۴۰۱هستیم.
مزایای کندوی هوشمند
افزایش تولیدات زنبورعسل با کندوی هوشمند
-تقریبا بیش از ۶۰ % شهد وردی توسط زنبور عسل در کندوهای معمولی صرف گرم کردن دمای داخل کندو صورت می گیرد . با درست کردن دمای مصنوعی مناسب داخل کندو از اتلاف این مقدار عسل جلوگیری می شود.
_زنبوران در حالت طبیعی خودشان اقدام به گرمایش و رطوبت و تهویه می کنند . این اقدام باعث می شود که درصد بالایی از زنبوران مشغول تامین گرمایش و تنظیم دما و رطوبت و تهویه میشوند. در کندوی الکترونیکی مورد ادعایی این کار توسط سیستم گرمایشی کندو انجام می گیرد. این تعداد جمعیت زنبور در کارهای دیگر انجام وظیفه می کنند که باعث افزایش چشمگیر محصولات زنبور عسل می شود.
_ با توجه به اینکه زنبور عسل حشره خونسرد می باشد. بهترین دما لازم برای تسریع تولید موم ۳۳ الی ۳۶ درجه سانتی گراد می باشد. با تنظیم دقیق دما داخل کندو و فعل و انفعالات و سوخت و ساز بدن به حداکثر می رسد. ترشح موم در غدد موم ساز زنبور عسل افزایش میابد. طبق آن موم بافی و شان سازی توسط زنبور بسیار افزایش میابد.
_با توجه به اینکه سرعت تبدیل شهد به عسل در داخل کندو نسبت مستقیم با درجه حرارت و نسبت معکوس با رطوبت داخل کندو دارد .افزایش جریان هوا در داخل کندو ، سرعت تبخیر آب شهد را افزایش می دهد. با تنظیم مصنوعی دما و جریان مصنوعی دما و جریان هوا سرعت تبدیل به عسل بسیار بالا میرود . این کار رطوبت عسل را پایین می آورد. علاوه بر کاهش زمان تبدیل شهد به عسل و هم کیفیت و بازار پسندی عسل و ماندگاری عسل با توجه به پایین آوردن رطوبت می شود.
افزایش گرده افشانی گیاهان در کندوی هوشمند
_ ما می توانیم در اوایل فصل بهار منطقه و قبل آن با تحریک زنبور با گرده مصنوعی و شربت و روشن کردن دستگاه با افزایش مصنوعی دمای داخل کندو اقدام به پرورش نوزدان در داخل کندو کنیم. در بهار با افزایش تخمریزی جمعیت کارگران جوان حداکثر استفاده از بهار که شهد و گرده در طبیعت فروان میباشد بهرمند شویم. از این سو گرده افشانی گیاهان توسط زنبوران افزایش میابد.
– زنبورداران با توجه به افزایش گرده افشانی توسط کندوی الکترونیکی مورد ادعایی می توانند اجاره بیشتری از کشاورزان دریافت کنند.
_ باعث افزایش تخمریزی و هم افزایش هچ زنبوران با توجه به تنطیم دقیق دما و رطوبت و تهویه می شود. مطابق تولیدات زنبورعسل افزایش میابد.
افزایش جمعیت زنبوران کندوی هوشمند
_ با ایجاد بدنه اصلاح شده بهترین کنترل دمایی و رطوبت و تهویه صورت می گیرد. این امر منجر به تولید بالا و افزایش جمعیت خواهد بود.
_داشتن کلنی های پر جمعیت و قوی در بهار نیازمند زمستان گذرانی خوب و مدیرت صحیح زنبوردار جهت رشد کلنی زنبورعسل است. با توجه به کنترل شرایط محیط داخلی کندو و تنظیم در دمای ۴+ و کنترل بیماریهای زنبورعسل علاوه بر اینکه تلفات بسیار پایین می باشد. بلکه یک جمعیت قوی و سالم در بهار خواهیم داشت.
_با توجه به اینکه میزان مرگ و میر نوزادان و طول عمر زنبورعسل در کندوی معمولی به علت عدم تنظیم دقیق دما و رطوبت و تهویه داخل کندو زیاد نمیباشد. می توان با تنظیم دقیق شرایط محیط داخلی کندو باعث کاهش مرگ و میر نوزادان و افزایش طول عمر آنها شد. که این مسئله رابطه مستقیمی در افزایش جمعیت و شهد آوری و گرده افشانی محصولات موثر می باشد.
_ زنبوران متولد شده در کندوهای الکترونیکی از عمر بیشتری نسبت به کندوهای معمولی برخوردار هستند.
_ تخمریزی ملکه به علت تنظیم دما و رطوبت و سلامت جمعیت زنبورعسل به حداکثر می رسد.
کنترل و کاهش بیماری های زنبورعسل
_ با توجه به اینکه با افزایش دما ، رطوبت داخل کندو بصورت معکوس پایین می آید . در این کندو هوشمند تهویه بهتر است شاهد کاهش بیماری های نوزما خواهیم بود.
_به علت اینکه کف کندو قسمت داخلی از تور است . در صورت نشت آب از درب کندو و یا غیره تجمع آب صورت نمی گیرد . به علت اینکه کف کندو تور است باعث میشود ذرات ریز موم و یا گرده از کف کندو بیرون بریزد .که این موضوع در تمیزی داخل کندو نقش دارد . باعث کاهش رشد قارچ ها و باکتری در داخل کندو می شود.
_با توجه به کنترل دقیق دمای داخل کندو از بیماری سرمازدگی لاروای زنبور عسل جلوگیری میشود.
-درست است که عامل بیماری لوک امریکایی و اروپایی باکتری میباشد ، ولی عوامل تشدید بیماری دمای پایین و ناتوانی در کنترل دقیق توسط زنبور عسل میباشد . وقتی در مناطق گرمسیری که افتاب فراوان بوده و متوسط دمای محیط در تمام طول سال بالا می باشد کمتر آسیب می رساند. با توجه به این نکات به خوبی متوجه می شویم کندوی مورد ادعایی به راحتی در کنترل و کاهش بیماری لوک نقش اساسی دارد.
کاهش تلفات
_با توجه به اینکه کف کندو از جنس تور است. در هنگام کوچ تهویه بیشتر میباشد و دمای داخل کندو خنک می باشد. شان ها عسل ذوب نمیشود و شاهد تلفات در کوچ نخواهیم شد.
_ با توجه به اینکه یک علت مهم تلفات زمستانی مربوط به کاهش دما محیط می باشد . چون بهترین دما برای زمستان گذرانی زنبور عسل ۴ سانتی گراد میباشد .هر چه دما کمتر میشود عمر زنبور کمتر می شود. هم در بسیار مناطق این قدر دما کاهش پیدا می کند که زنبور با توجه به سردی هوا تلف می شود. با تنطیم دما در ۴ درجه در زمستان از این تلفات زنبور جلوگیری کنیم.
-با توجه به این که بیش از 80% تلفات زنبورعسل به مربوط به که واروا می باشد. مطابق آن در ساخت این کندو از سیستم کف باز استفاده شده است میزان کنه ها کاهش پیدا می کند. بعد از درمان با روش های شیمیایی و یا دیگر روش ها کنه ها که از سطح بدن زنبور جدا می شوند و از سیستم توری دفع می شوند. کنه ها دیگر خطری برای زنبور نمی توانند ایجاد کنند.
دیگر مزایای کندوی هوشمند
_ با سامانه کنترل از راه دور زنبورداران از فاصله دور می توانند بر کلنی خود نظارت و کنترل دقیق داشته باشند.
_ در صورت شکستن بدنه چوبی ایجاد شکاف و درز ها عایق داخلی در برابر اتلاف انرژی جلوگیری می کند و هم در برابر غارت عسل کلنی جلوگیری می کند.
_ در صورت استفاده از عایق داخلی کندو باعث کاهش مصرف انرژی حاصل از سوختن عسل در کندوهای معمولی و باعث کاهش مصرف برق در کندوهای الکترونیکی میشود.
_ با توجه به اینکه جنس بدنه داخلی از جنس pvc می باشد باعث افزایش نظافت داخل کندو و افزایش سلامتی و عمر زنبوران می شود.
_ در کل، زنبورداران هزینه ها را با یک سرمایه گذاری مناسب بسیار کاهش می دهند.
مشكلات فني کندوی معمولی و بيان اهداف اختراع
با توجه به اینکه کندوهای معمولی (لانگستروت)، محلی است که زنبوران در آن متولد شده، کار کرده و خلاصه انبار ذخیره عسل و مواد غذایی زنبوران می باشد. در برابر عوامل محیطی (دما و رطوبت) یا در برابر عوارض اقلیمی کره زمین نمی تواند مقابله کند. مشکلات فنی زیر در در کندوی معمولی وجود دارد:
مشکل فنی زنبوران در نبود سیستم گرمایشی داخل کندو
_ در نبود منبع حرارتی داخل کندو ، زنبوران در حالت عادی با خوردن عسل و با ارتعاشات بدنی خود اقدام به گرم کردن دمای داخل کندو می کنند. بیش از ۶۰ درصد از شهد ورودی را برای گرم کنندگان مرکزی که نوزادان را گرم می کنند مصرف می شود. یعنی زنبوران بطور طبیعی در کندوی های معمولی ماده پر ارزش داروئی و گران قیمت(عسل) را برای گرم کردن استفاده می کنند.
_ عده زیادی از جمعیت زنبوران مشغول گرم کردن داخل کندو و تهویه و تنظیم رطوبت می شوند که وقت زیادی از جمعیت اتلاف می شود. با توجه به اینکه عمر زنبوران نسبت معکوسی با فعالبت آنها دارد. بنابراین این کنترل دما و رطوبت و تهویه باعث کاهش عمر زنبوران می شود. در این حالت تعداد کمی از زنبوران می توانند به گرده آوری و شهد آوری مشغول شوند. این رابطه مستقیمی در کاهش جمعیت و تولیدات زنبوران دارد.
– در مدیریت پرورش زنبورعسل با کندوهای معمولی زنبورعسل زیاد تحت تاثیر تغیرات دما و آب و هوایی قرار دارند. با توجه به اینکه زنده ماندن لاروا بستگی کامل به گرما دارد. با پایین آمدن ناگهانی شدید دما که اکثرا در اوایل بهار اتفاق می افتد. کارگران گرم کننده نمی تواند گرمای لازمه را تولید و تنظیم کنند. این امر باعث مرگ لاروا و یا کاهش هچ و کاهش شدید عمر زنبوران متولد شده می شود. که این رکود باعث کاهش تولیدات کندو از جمله عسل می شود.
کاهش هچ نوزادان زنبور در کندوی معمولی
_ بر اساس تحقیقی که در کشور ژاپن در مورد میزان مرگ و میر نوزادان کارگر در کلنی نرمال صورت گرفته تلفات در قسمت مرکزی آشیانه ۱۵ درصد و در شان های بیرونی بیشتر و در موردی به ۶۴ در صد نیز رسیده است. میزان مرگ و میر روزانه برای هر هزار زنبور به شرح زیر می باشد:
– قبل از باز شدم تخم ها ۱۴ درصد ، تا لاروهای روباز ۲۹ درصد لاروا ، شفیره سالم پوشیده شده یک درصد می باشد در زنبوران نابالغ ۵ درصد است. از این موضوع چنین استنباط میشود که هچ (ضریب تبدیل تخم به زنبور عسل) در کندوهای معمولی بسیار پایین می باشد. یکی از علت های اصلی کاهش هچ عدم کنترل دما و رطوبت و تهویه می باشد. این کاهش هچ رابطه مستقیمی بر تعداد جمعیت کلنی و تولیدات آن دارد.
_در سیستم کندوهای معمولی به علت عدم کنترل دقیق دمایی نوزادان، تخم زنبوران متولد شده از عمر پایینی برخوردار می باشند.
مشکل تامین رطوبت توسط زنبوران
بنابراین یک زنبور بطور متوسط ۵۰ مرتبه برای جمع آوری آب خارج از کندو می شود. وزن هر محموله نیز بطور متوسط ۲۵ میلی گرم می باشد. هر زنبور روزانه ۱۲۵۰ میلی گرم آب به داخل کندوی می آورد. با توجه به اینکه کشور ما هم در منطقه خشک واقع شده نیاز آبی زنبوران بیشتر است و در کندوها قوی به یک لیتر هم میرسد. روزانه در حدود ۸۰۰ عدد زنبور برای جمع آوری وقت و انرژی مصرف می کند. علاوه بر آن زنبوران در کندوهای معمولی برای تامین رطوبت با عدم تشخیص آب های آلوده به آفت کش های شیمیایی از پس آب مزارع کشاورزی و حمل به کندو می توانند باعث عوارض با تامین آب آلوده صرف رطوبت نوزادان و مصرف کنندگان شوند.
موم بافی
_ با توجه به اینکه میزان تولید موم بستگی به دمای داخل کندو دارد. دمای پایین محیط بیرون، دمای داخل کندو را تحت تاثیر قرار میدهد. این موضوع باعث کاهش موم بافی در کلنی زنبوران کندوهای معمولی می شود.
_ مشکل فنی تبدیل شهد به عسل در کندوی معمولی
سرعت تبدیل شهد به عسل در داخل کندو نسبت مستقیمی با حرارت و نسبت معکوس با رطوبت داخل کندو دارد . بقیه فاکتورها نیز به نسب های مختلف موثرند. جریان هوا در داخل کندو سرعت آب شهد را افزایش می دهد . به همین دلیل در مواقعی که رطوبت محیط خارج بیشتر از داخل کندو باشد نتیجه بر عکس است. عسل بواسطه خاصیت رطوبت پذیری اش که لزوم عمل تهویه در جریان تبدیل شهد به عسل را خصوصا هنگام تابستان بسیار با اهمیت می کند. به ازاء هر زنبور چرا کننده و آورنده شهد تقریبا دو زنبور در داخل کندو مشغول عملیات تبدیل شهد به عسل خواهند بود.
با این توصیفات براحتی می توان فهمید که علت محدود کننده تولید عسل در کندوهای معمولی عدم سیستم های کمکی می باشد. زنبوران خود با صرف انرژی و وقت اقدام به تبدیل شهد به عسل می کنند.
شیوع بیماری ها زنبورعسل در کندوی های معمولی
_ در کندوهای مرسوم و با شیوه مرسوم دارودهی مستقیما توسط نیروی انسانی انجام می شود. که باعث افزایش سمیت عسل می شود. هم از سوی دیگر در صورت عدم موارد صحیح دارو دهی سلامت فردی که دارو دهی شیمیایی را انجام می دهد به خطر می افتد.
_ یکی از عوامل تلفات زمستانی عدم تحمل و کنترل دمای خوشه می باشد . حتی این امر باعث سفت شدن عسل می شود و زنبوران نمی توانند از آن تغذیه کنند. این موضوع رابطه مستقیمی با افزایش تلفات زنبوران دارد.
_ با توجه به افزایش بیماریها و تاثیر عوامل محیطی در کندوهای معمولی باعث کاهش جمیعت در زمستان میشود. کلنی زنبوران باجمعیت کمی زمستان را پشت سر می گذرانند. این جمعیت پایین کلنی ها نمی توانند تولید خوبی برای سال آینده داشته باشند.
_ در مناطقی با آب و هوای مرطوب زنبوران داخل کندوهای که اکثرا دارای کلنی های ضعیف هستند قادر به کنترل رطوبت و تهویه مناسب کندو نمی باشند. در این گونه شرایط بدنه و قابهای داخلی کندو محلی برای رشد قارچها و و کپک ها می شود. مطابق آن باعث کاهش سلامتی زنبوران و کاهش عمر بدنه کندو می شود.
_ مشکلات کشاورزی با مدیریت پرورش زنبورعسل با کندوهای معمولی
کشاورزی نوین وابسته به زنبوران
– امروزه کشاورزی وابسته به زنبورها مدیریت میشود. نه تنها به این دلیل که بعضی از محصولات مانند بادام در کالیفرنیا تنها توسط زنبوران گرده افشانی می شود. همچنین به دلیل اینکه سیستم تولید صنعتی ما در تولید محصول به تعداد زیادی از گرده افشانی در زمان محدود از زمان، که حتی گاهی به چند روز می رسد. هنگامی که یک محصول بزرگ برای کشاورزی تولید ممکن است صدها هکتار از یک نوع گیاه را که در همان زمان موفق به گلدهی می شوند. این نوع یکنواختی برای گرده افشانی در کندوهای معمولی بومی آن منطقه امکان پذیر نیست.
اثرات مدیریت زنبورداری با کندوی مرسوم
دیگر پرورش زنبورعسل با کندوهای مرسوم توجیح اقتصادی خوبی ندارد. بلکه جوابگو تامین گرده افشانی و تامین مواد غذایی امروزی و آینده انسان ها را نمی تواند بر آورده کند.
امروزه تنها گزینه برای افزایش گرده افشانی گیاهان توسط زنبورعسل استفاده از کندوهای هوشمند می باشد.
_ با توجه به اینکه یک سوم مواد غذایی که در جهان تولید می شود گرده افشانی نیاز دارد. حدود ۷۰ درصد این کارها توسط زنبور عسل انجام می گیرد.
مطابق آن زندگی ما به زنبورعسل وابستگی کاملی دارد. از سال ۲۰۰۶ کاهش جمعیت زنبوران در حد بحرانی و ترسناک می باشد. حتی در ایالات متحده امریکا بیش از ۵ میلیون کلنی زنبور را از دست داده ایم که هر کدام شامل ۲۰ تا ۶۰ هزار زنبور بوده است.
فاجعه ای که به سر زنبوران آمده بدون شک دامن ما انسان ها را هم را خواهد گرفت. می توانیم اسم پدیده جدید را با کمال اطمینان معضل سقوط کلنی انسان ها را هم بنامیم.
_ با توجه به اینکه فصل بهار فصل گلدهی اکثر گیاهان زراعی و باغی می باشد. در کندوهای معمولی با توجه به کاهش جمعیت در زمستان و همچنین مشغول بودن اکثر زنبوران به گرمایش و تنظیم دما و عدم کنترل دقیق نقاط داخل کندو که منجر به کاهش تخمریزی میشود. مطابق آن کاهش گرده افشانی و شهد آوری را به دنبال دارد.
این عامل برای کاهش سود آوری کشاورزان و زنبورداران موثر می باشد.
مشکلات فنی بدنه کندوهای معمولی
با توجه به اینکه سه نوع کندو مرسوم در ایران و جهان بیشتر مورد استفاده قرار می گیرد. هر یک از مشکلات اختصاصی بیان می کنیم.
مشکل فنی کندوهای با بدنه چوبی
با توجه به اینکه جنس بدنه از جنس چوب می باشد. کندوی چوبی که اکثرا در معرض باران یا در مناطق با رطوبت بالا هستند.
به خاطر همین در دراز مدت خاصیت خود را با جذب رطوبت موجود در محیط از دست می دهند. با منبسط شدن از حالت فرم اصلی خود خارج می شوند. مطابق آن سبب خروج گرما و رطوبت از نقاط مختلف بدنه می شود . این موضوع در کندوی چوبی سبب افزایش نیاز انرژی گرمایی برای تامین حرارت و رطوبت نوزادان می شود. مطابق آن سبب افزایش مصرف عسل و گرده برای تامین حرارت در کندوهای معمولی می شود.
_ با ایجاد درزها و شکاف ها سبب افزایش مصرف بره موم برای درزبندی و شکاف بندی می شود.
_ از طرفی به دلیل بافت اسفنجی چوب و رطوبت بالا داخل کندو باعث افزایش رشد میکروب ها و قارچ ها و باکتری ها می شود. که این قضیه سلامتی زنبوران را به شدت کاهش می دهد.
مشکل فنی کندوی پلاستیکی
گرچه کندوی پلاستیکی دارای مزایای زیادی هست. ولی معایب اصلی زیر باعث عدم استقبال در زنبورداران می شود.
_ وزن کم کندوی پلاستیکی در مناطق بادگیر مشکل ساز است و باعث واژگونی و ایجاد خسارت به خود بدنه کندو و عسل و زنبوران می شود.
_در صورت شکستگی قسمتی از بدنه تعمیر آن مشکل و یا حتی در مواردی غیر قابل تعمیر می باشد.
_ قیمت بسیار بالای کندوی پلاستیکی نسبت به کندوهای چوبی.
_ کندوهای پلاستیکی در برابر فشار وارد شده بر اثر قرار دادن روی هم در موقع کوچ و عدم تحمل فشار به آسانی می شکنند.
مشکل فنی کندوهای فومی
کندوی فومی گرچه ارزان است. ولی با توجه به مقاومت فیزکی کم در برابر فشارها از جمله طبق های پر از عسل هم هم در مورد فشارهای نقطه ای مقاومت ندارند. با توجه به سبکی انها در موقع وزش باد تعادل خود را از دست می دهند و واژگون می شوند و خسارت به کلنی و زنبوردار وارد می شود.
امیدواریم مطالعه این مقاله براتان مفید باشد. هدف شرکت آرتا زنبور سبلان در حال حاضر تولید نسخه بهتر و کاربردی تر از کندوهای هوشمند یا برقی و آموزش زنبورداری می باشد.