writer-avatar      نویسنده : nezam     


کنه واروآ



کنه‌های واروآ ( Varroa destructor و V. jacobsoni ) انگل‌های خارجی قرمز قهوه‌ای کوچک زنبورهای عسل هستند. گرچه کنه‌های واروآ می‌توانند از زنبورهای عسل بالغ تغذیه و زندگی کنند. اما عمدتاً از لاروها و شفیره‌های نوزادان در حال رشد تغذیه و تکثیر می‌شوند. باعث بد شکلی و ضعیف شدن زنبورهای عسل و همچنین انتقال ویروس‌های متعدد می‌شوند.

کلنی هایی با آلودگی کم عموماً علائم بسیار کمی را نشان می دهند. اما با افزایش جمعیت کنه علائم آشکارتر می شوند. آلودگی‌های شدید کنه‌های واروآ می‌توانند در عرض 3 تا 4 سال ایجاد شوند. باعث پراکنده شدن نوزادان، فلج و خزنده زنبورهای عسل، اختلال در عملکرد پرواز، نرخ بازگشت کمتر به کلنی پس از جستجوی غذا، کاهش طول عمر و کاهش قابل توجه وزن زنبورهای کارگر شوند. علائم کلنی، که معمولاً به آن سندرم کنه انگلی می گویند. شامل الگوی نوزادان غیرعادی، سرپوش های فرو رفته و جویده شده و لاروهای فرورفته در پایین یا کنار سلول است. این در نهایت باعث کاهش جمعیت زنبور عسل، جانشینی ملکه زنبورها و در نهایت تجزیه کلنی و مرگ می شود.

مطالب مرتبط: سیستم افزایش محصولات زنبورعسل با قابلیت کنترل با موبایل(کندوی هوشمند)

کندوی هوشمند
اصلی ترین بخشی که در عملکرد کندوی هوشمند می درخشد، هوش مصنوعی آنهاست که از هوش طبیعی زنبورعسل الهام گرفته شده است. در این نوع کندو شرایط لازم برای افزایش راندمان تولیدات زنبورعسل فراهم می باشد و از سویی باعث کاهش تلفات زنبورعسل می شود .

شیوع

واروآ در ابتدا در آسیا، روی گونه‌های مختلف زنبور عسل، زنبور عسل آسیایی ( Apis cerana ) تکامل یافت. از آن زمان به زنبور عسل غربی (Apis mellifera ) در اکثر نقاط جهان گسترش یافته است.

واروآ در حال حاضر تقریباً در تمام کلنی‌های زنبور عسل در سطوحی از آلودگی وجود دارد. کنه واروآ همیشه در حال افزایش است مگر اینکه کلنی درمان شود. اگر زنبور عسل دارید، کنه واروآ خواهید داشت. حتی هر مستعمره وحشی موجود در ایران نیز به واروآ آلوده است.

جمعیت های مختلف واروآ به کلاس های مختلف تیمارهای شیمیایی (فلوالینات، کومافوس و آمیتراز) مقاوم شده اند. برخی از درمان هایی که زمانی در درمان واروآ موثر بودند ممکن است اثربخشی محدودی داشته باشند. اگرچه موارد مستندی از مقاومت آمیتراز در کشورهای دیگر وجود داشته است، اما در زمان انتشار این مقاله مورد مستندی از مقاومت آمیتراز به کنه واروآ در کانادا وجود نداشته است. با این حال، مقاومت به فلووالینات و کومافوس در میان جمعیت های واروآ در ایران، رایج است.

عسل شان
شرکت آرتا زنبورسبلان همواره به سنت کیفیت وفادار می باشد. تنها عسلی که خاصیت درمانی را دارد با مناسبترین قیمت به شما عرضه می کند.

مطالب مرتبط: همه چیز درباره عسل و خواص

زیست شناسی کنه واروآ

کنه های واروآ عنکبوتی هستند. آنها متعلق به همان دسته از حیوانات هستند که عنکبوت ها، کنه ها و سایر کنه ها هستند.

واروآ در مقایسه با میزبان خود انگل های نسبتاً بزرگی هستند. مثل این است که یک کنه به اندازه یک بشقاب کوچک از بدن شما تغذیه کند!.  واروآ قرمز مایل به تیره، بیضی شکل، تقریباً 1 در 1.5 میلی متر عرض، با سطح بدن پوشیده از موهای ظریف و هشت پا در جلوی بدن قرار دارد.فک کنه واروآ به خوبی توسعه یافته است که برای سوراخ کردن و چسباندن خود به بدن میزبان استفاده می شود. گرچه کنه های واروآ چشم ندارند. اما زنبورهای عسل را با بو و حرکت تشخیص می دهند. آنها سریع حرکت می کنند. کنه واروآ می تواند به راحتی از بدن یک زنبور عسل به زنبور دیگر منتقل شوند.

کنه های ماده بالغ.  نمای بالا (چپ)، نمای زیرین (راست)
کنه های ماده بالغ. نمای بالا (چپ)، نمای زیرین (راست)

واروآ برای بقا و تولید مثل کاملاً به کلنی های زنبور عسل وابسته است. واروآ نمی تواند بیش از چند روز جدا از زنبورهای عسل زندگی کند. واروآ از همولنف (خون) زنبورهای عسل بالغ پس از سوراخ کردن غشاهای نرم آن‌ها که بین بخش‌هایی از اسکلت بیرونی، معمولاً بین صفحات پایین شکم آنها قرار دارد، تغذیه می‌کند.

چرخه زندگی کنه واروآ

چرخه زندگی کنه واروآ شامل مراحل زیر است:

  • کنه‌های ماده بالغ واروآ در مرحله قبل از درپوش گذاری سلول‌های مولد زنبور عسل (مخصوصاً نوزادان بدون سرنشین) وارد سلول می‌شوند. پس از پوشاندن سلول‌های مولد، دو تا پنج تخم می‌گذارند.
  • تخم هایی به طول 0.5 میلی متر در کف سلول ها، روی دیواره ها و گاهی مستقیماً روی لاروها گذاشته می شود.
  • اولین تخم گذاشته شده نر است و تخم های بعدی ماده هستند.
  • کنه‌های واروآ پس از خروج از تخم، از دو مرحله لاروی (به نام‌های “پروتونیف” و “دتونیمف”) عبور می‌کنند. سپس به صورت بالغ در می‌آیند. حدود 5 تا 6 روز برای رشد کنه های نر واروآ و 7 تا 8 روز برای کنه های ماده طول می کشد.
  • جفت گیری در سلول مولدین اتفاق می افتد. کنه نر Varroa کمی بعد در داخل سلول می میرد. 
  • کنه های ماده جوان واروآ و کنه های مادر واروآ از سلول مولدین همراه با زنبور عسل در حال ظهور خارج می شوند.
  • کنه های دختر واروآ پس از 2 هفته در سایر سلول های مولد تخم گذاری می کنند. کنه‌های ماده بالغ واروآ معمولاً 2 ماه زندگی می‌کنند. اما می‌توانند بین اسکلریت‌ها (صفحات سخت شده اسکلت بیرونی) زنبورهای عسل بالغ زمستان‌گذرانی کنند.

تعداد کنه واروآ در ابتدا به آرامی افزایش می یابد (رشد جمعیت به صورت تصاعدی است). ممکن است تا سال سوم آلودگی تعداد کنه واروآ به اندازه کافی زیاد نباشد که آفت به راحتی قابل شناسایی باشد. بازرسی دقیق از نوزادان، به ویژه نوزادان بدون سرنشین، بیشترین شانس را برای تشخیص زودهنگام عفونت کنه واروآ فراهم می کند.چرخه زندگی.  www.extension.org

تهاجم و افزایش جمعیت

نرخ رشد جمعیت نیز با توجه به تعداد کنه‌های واروآ که ابتدا کلنی را آلوده می‌کنند (تهاجم می‌کنند) تعیین می‌شود. به عنوان مثال، اگر یک کنه Varroa وارد کلنی شود و نوزادان بدون سرنشین را آلوده کند. یک نسل 2.6 کنه ماده جدید تولید می کند، اما اگر 10 کنه وارد کندو شده و در نوزادان بدون سرنشین تکثیر شود. یک نسل می تواند منجر به 26 کنه ماده جدید شود. به عبارت دیگر هرچه عفونت اولیه بزرگتر باشد جمعیت کنه واروآ سریعتر به سطوح آسیب رسان می رسد.آژانس تحقیقات غذا و محیط زیست (فرا)، حق چاپ

کنه های واروآ می توانند بین بخش های شکم زنبور عسل تغذیه و پنهان شوند.

اگر چندین کلنی در یک منطقه وجود داشته باشد که به کنه‌های واروآ آلوده شده باشد (مثلاً کلنی‌های وحشی یا کهیرهای درمان‌نشده) می‌توانند به عنوان منبع ثابت عفونت عمل کنند. کنه‌های واروآ باعث تضعیف کلنی‌ها می‌شوند و زنبورهای عسل به طور طبیعی بین کندوهای ضعیف شده غارت می‌کنند و می‌روند که منجر به انتشار و تهاجم کنه‌های واروآ بین جمعیت‌های محلی زنبور عسل می‌شود. 

با توجه به ماهیت تصاعدی رشد جمعیت، معرفی چند کنه اضافی می‌تواند تأثیرات شگرفی بر سرعت رسیدن جمعیت کنه واروآ به سطوح آسیب‌رسان/قابل شناسایی داشته باشد.

نحوه انتشار واروآ

کنه ها بسیار متحرک هستند و به راحتی بین زنبورهای بالغ منتقل می شوند.

واروآ روی شفیره زنبور کارگر زمانی که اجزای کندو، نوزادان آلوده و زنبورهای بالغ در طی شیوه های معمول مدیریت زنبورستان تعویض می شوند. واروآ بین کلنی ها و زنبورستان پخش می شود.

حمل کندو، تجهیزات استفاده شده زنبورداری و ملکه زنبور عسل توسط زنبورداران نیز وسیله بسیار مؤثری برای پخش است. در استرالیا، به دلیل ماهیت مهاجرتی صنعت زنبورداری، انتظار می‌رود که شیوع واروآ در فواصل طولانی سریع باشد.

زنبورها و ازدحام های علوفه جویی و رانش نیز می توانند واروآ را گسترش دهند. در مورد علوفه جویان، کنه ها می توانند از زنبور عسل به یک گل حرکت کنند. سپس با زنبور یا حشره دیگری که از همان گل بازدید می کند، سوار شوند. واروآ در عسل پخش نمی شود.

تشخیص میدانی

تشخیص میدانی انگل ها و افات زنبورعسل عجیب و غریب در کندوها  نکات دقیقی در مورد تشخیص میدانی واروآ ارائه می دهد.

تشخیص تمام مراحل کنه دشوار است. در کلنی هایی که به آفت کمی مبتلا هستند. بیشتر در سلول های مولد مهر و موم شده یافت می شوند. کنه‌ها ممکن است روی شفیره‌های زنبوران نر و کارگر در سلول‌های مولد مهر و موم شده دیده شوند. ابتدا لازم است که این سلول ها را باز کرده و شفیره ها را برای بررسی خارج کنید.

برآمدگی های قهوه ای مایل به نارنجی روی این زنبورها واروآ هستند.

کنه‌های ماده ممکن است در زنبورهای بالغ، به‌ویژه در کلنی‌های زمستان‌گذران که مولد زنبور عسل ندارند، یافت شوند. آنها ممکن است بین اولین بخش های شکمی یک زنبور بالغ، جایی که بین اسکلریت ها پنهان می شوند، یافت شوند.

تعداد کنه ها به آرامی در داخل کندو افزایش می یابد. ممکن است تا سال چهارم آلودگی تعداد لاروهای زنبور عسل به اندازه کافی زیاد باشد که توسط چندین ماده انگلی شوند. هنگامی که این اتفاق می افتد، زنبورهای بالغ تازه بیرون آمده با بال ها، پاها و شکم تغییر شکل یافته ممکن است در ورودی کندو پیدا شوند.

الگوهای تکه تکه بچه نیز ممکن است در آلودگی های پیشرفته دیده شود. مستعمراتی که تا این حد تحت تأثیر قرار می گیرند معمولاً می میرند.


خسارت کنه واروآ

تقریباً در همه شرایط، واروآ بسیار خطرناک است و منجر به مرگ یک کلونی زنبور عسل می شود. تحقیقات نشان می‌دهد که کنترل ناکافی واروآ عامل اصلی مرگ و میر در کلنی‌های زنبور عسل در ایران است.

کنه های واروآ با آسیب رساندن به بافت و تخلیه مایعات بدن در طول رشد و بزرگسالی زنبورها را ضعیف می کند. آنها همچنین پاتوژن هایی مانند ویروس ها را به زنبورهای عسل منتقل می کنند.

زنبور کارگر آلوده به ویروس بال تغییر شکل یافته (سمت چپ)
زنبور کارگر آلوده به ویروس بال تغییر شکل یافته

واروآ همیشه در کلنی های زنبور عسل هستند. درمان‌های شیمیایی یا کنترل فرهنگی تقریباً همیشه برای مدیریت آلودگی در سطوح آسیب‌رسان ضروری هستند. با این حال، حتی زمانی که از درمان های شیمیایی برای کاهش آلودگی به واروآ استفاده می شود. همیشه مقداری واروآ باقی می ماند. آنها می توانند جمعیت خود را در یک مستعمره تا جایی افزایش دهند که کلنی به شدت ضعیف شود و بمیرد.

برای زنبورداران مهم است که میزان آلودگی به واروآ در کلنی زنبور عسل را قبل از اینکه خیلی زیاد شود، بدانند. بنابراین، زنبورداران باید به طور مداوم سطوح آلودگی در کلنی های زنبور عسل خود را کنترل کنند. کنه واروآ را در فواصل زمانی منظم درمان کنند تا اطمینان حاصل شود که سطح آلودگی در زیر سطوح آسیب رسان نگه داشته می شود.

زنبورهای کارگر در لانه مولدین.  به نقاط قرمز کوچک روی سطح زنبورها توجه کنید - کنه های Varroa.
شکل 6. زنبورهای کارگر در لانه مولدین. به نقاط قرمز کوچک روی سطح زنبورها توجه کنید – کنه های Varroa.

کلنی هایی با سطوح بالای آلودگی به واروآ در حالت ضعیف ممکن است با جستجوی کلنی های قوی تر و سالم تر، ذخایر عسل آنها را از بین ببرند. هنگامی که این اتفاق می افتد، واروآ می تواند به زنبورهای غارتگر منتقل شود و کنه را به یک کلنی سالم گسترش دهد. بنابراین، به همان اندازه مهم است که سطح واروآ را در کلنی‌های همسایه را تحت کنترل نگه دارید.

زنبورداران باید مراقب باشند که اواخر تابستان یا اوایل پاییز درمان واروآ را به تاخیر نیندازند. زیرا زنبورهای زمستانی که در این زمان تولید می‌شوند باید سالم باشند. چون جمعیت زمستانه (خوشه) زنبورها را تشکیل می‌دهند.

امیدواریم مطالعه این مقاله براتان مفید باشد. هدف شرکت‌ آرتا زنبور سبلان در حال حاضر تولید نسخه بهتر و کاربردی تر  از کندوهای هوشمند یا برقی و آموزش زنبورداری می باشد.