خب، وقتی در مورد “زنبورها” صحبت می کنیم. معمولاً به زنبورعسل اروپایی (نام علمی آن Apis Mellifera ) اشاره می کنیم. هزاران سال است که انسان ها از عسلی که زبوران تولید می کند. از قدرت گرده افشانی آن استفاده می کنند.
شما میپرسید که چگونه این حشرات عسل درست میکنند؟ دراین مقاله متوجه خواهید شد که این کار به کار گروهی و سازماندهی نیاز دارد.
احتمالاً از قبل در مورد مهم ترین ماده مورد نیاز برای تهیه عسل می دانید: گل ها.
در هر کلنی 60000 زنبور وجود دارد. این کلنی از زنبورها می تواند روزانه 50 میلیون گل را بازدید کنند. بیهوده نیست به آنها زنبورهای شلوغ می گویند!
زنبورهای عسل به عنوان یک تیم با هم کار می کنند تا در مورد انتخاب بهترین گل ها تصمیم بگیرند. آنها با استفاده از ضربهها، صداها و حتی حرکات رقصی که به رقص واگل معروف است. با یکدیگر ارتباط برقرار میکنند. برخی از زنبورها “رقص تکان دادن” را انجام می دهند.
همه زنبورها در طول زندگی خود بسته به سن آنها نقش متفاوتی دارند. برای تهیه عسل، زنبورهای عسل کارگر تا 5 کیلومتر پرواز می کنند. گل ها و شهد شیرین آنها را جستجو می کنند. معمولاً در هر سفر هر کدام بین 50 تا 100 گل بازدید می کنند.
شهد ماده اصلی عسل است. همچنین منبع اصلی انرژی زنبورها است. زنبورهای عسل با استفاده از زبان بلند نی مانند به نام پروبوسیس، قطرات شهد را از اندام مخصوص شهد ساز گل به نام شهد می مکند.
وقتی شهد به معده عسل زنبور عسل می رسد. معده شروع به تجزیه قندهای پیچیده شهد به قندهای ساده تری می کند که کمتر مستعد تبلور یا جامد شدن هستند.
هنگامی که یک زنبور عسل کارگر به کلنی باز می گردد، شهد آن را به زنبور جوان دیگری به نام زنبور خانگی (بین 12 تا 17 روزگی) انتقال می دهد.
زنبورهای خانگی شهد داخل کلنی را می گیرند . آن را در سلول های عسل موم زنبور عسل شش ضلعی بسته بندی می کنند. سپس شهد را با خشک کردن با استفاده از نسیم گرمی که با بال هایشان ایجاد می شود به عسل تبدیل می کنند.
پس از خشک شدن عسل، با استفاده از موم تازه، درپوشی را روی سلول عسل قرار میدهند. هر خانه شش ضلعی شبیه شیشه کوچک عسل می ماند. در زمستان، زمانی که گلها به پایان رسید و شهد زیادی در دسترس نیست، زنبورها میتوانند این درب را باز کنند و عسلی را که ذخیره کردهاند به اشتراک بگذارند.
از آنجایی که شهد از گل ها به دست می آید، صدها نوع مختلف عسل با رنگ ها، بوها و طعم های مختلف وجود دارد. حتی می توان از عسل به عنوان دارو استفاده کرد .
همچنین زنبورها فقط برای تهیه عسل شهد جمع آوری نمی کنند. هنگام بازدید از گل ها، گرده ها را نیز جمع آوری می کنند. گرده گل منبع عالی پروتئین برای حفظ سلامت و قوی نگه داشتن آنها است.
گرده نوعی پودر است که گیاهان گلدار، درختان و علفها میسازند (و باید پخش کنند) تا به رشد بیشتر گیاهان مشابه در اطرافشان کمک کند. گرده میتواند به روشهایی مانند دمیده شدن توسط هوا یا حمل شدن بین دو گیاه مشابه توسط یک حشره پخش شود.
بنابراین زنبورها با انتقال گرده بین گل ها به گرده افشانی گل ها نیز کمک می کنند. اینها اغلب به دانه های میوه و آجیل هایی که می خوریم تبدیل می شوند. در واقع حدود یک سوم غذایی که می خوریم توسط زنبورها گرده افشانی می شود.